Lindö villaägareförening logotype

Lindö villaägareförening

Vi bevakar dina lokala intressen i Lindö/Berga (Norrköping)

Fibernät /

Vår guide inför valet av fiberägare i Lindö


OBS. Denna sida ligger kvar som arkiverad sida. Eftersom det nu (2016-06-02) är klart att enbart Telia blir leverantör av fiber till Lindö.


Nu går vi in i sista veckan innan Telia Öppen Fibers deadline söndag den 27 september. Här har vi samlat ihop en guide som eventuellt ska göra det enklare att göra valet utifrån dina behov. I dagarna har Norrköpings vatten och avfall (NVA) kommit med information att hösten 2016 kommer NVA att samla in avtal och fiberdragning av Stadsnätet kommer att då eventuellt ske 2017, samt att endast 40% avtal krävs nu i ett område för stadsnätet. Det innebär att OM Telia bara får 40% återstår 60% av fastigheterna och det skapar ett bra utrymme för Stadsnätet att bygga ut i Lindö.

Därför ska jag beställa Telia Öppen Fiber

 • Jag har ett snabbt behov av det snabbaste bredbandet (100mbit/s, fiber) och kan inte vänta
 • Jag har inget emot att betala lite mer varje månad när jag tecknar med Telia Öppen Fiber
 • Jag vill ha Telias Öppen Fiber

Därför ska jag avvakta

 • Jag har inte ett akut behov av snabbare (100Mbit/s) internet
 • Jag vill hellre att Stadsnätet ska dras till min fastighet
 • Jag har råd att kosta på mig 2000kr mer i anslutningsavgift om stadsnätet inte skulle bli verklighet
 • Med tiden blir man visare och ens eget hushålls behov klarnar
 • Jag kan se om grannarna är nöjda med Telia Öppen Fiber
 • Jag vill vänta och se HUR många procent Telia Öppen Fiber får mitt område
 • Jag vill ta del av subventionerat installationspris med minst 4000kr

Därför ska jag beställa Stadsnätet av kommunen

 • Jag vill ta del av subventionerat installationspris med minst 4000kr. (19.000-4.000=15.000)
 • Jag vill se vad LVF kan göra för gruppavtal på den löpande abonnemangskostnaden och få ett reducerat pris per månad avseende abonnemangsavgiften
 • Stadsnätet har större konkurrens och därmed större utbud och bättre prisbild
 • Jag vill hellre att Stadsnätet/kommunen ska äga fiberstrukturen i marken så att vinster går tillbaka till Norrköpings kommuninvånare och inte Telia´s aktieägare

Därför är det viktigt att jag anmäler intresse för fiber

 • Fiber kommer inom några år vara den ”nya” standarden för internet. För att kommunen skall kunna planera sin infrastruktur så är det viktigt att man anmäler sitt intresse (ej bindande) för fiber i framtiden på www.fibertillalla.se. Det hjälper även de grannar som redan 2016 vill erhålla fiber från kommunen att realisera sitt intresse då kommunen ser vilka som inte har valt Telia som ett alternativ.

OBS! är du fortfarande intresserad av Stadsnätet som alternativ har NVA återställt intresseanmälningarna på www.fibertillalla.se därmed uppmanas du att gå in och registrera om din intresseanmälan på nytt (Ej bindande intresseanmälan). Om du finner det ”krångligt” så kan vi på LVF hjälpa dig med det.

Frågor och svar:

Vi har förstått det som så att om en stor del av majoriteten på en gata tecknar avtal med Telia så kommer inte kommunen att erbjuda fiber där. Är det korrekt uppfattat? Vi bor på en liten gata där nästan alla har valt Telia.

Det är dessvärre inte svart eller vitt vilket gör beslutet lite knivigare. Om det finns underlag kvar i det område kommunen tittar på när de ska dra till Lindö kan det fortfarande vara möjligt att få fiber i en situation som er. De tittar på områden om några hundra fastigheter i taget för att ha ett lagom område att jobba med. Med tillräckligt underlag krävs att det finns åtminstone 40% som inte anslutit sig till Telia. Så även om man bor på en gata som har väldigt många anslutna till Telia kan man ändå bli erbjuden Stadsnätet om underlag finns i hela området. Dessutom tittar man inte på gatunivå på det sättet utan hur man på smidigaste sättet att dra fiber mellan fastigheter, mao om kan man t ex nå fastigheter från baksidan av huset, från en annan gata lika gärna.

Andra faktorer som spelar in är om man bor i närheten av en kommunal verksamhet då kommunen kommer dra till dem pga att de sparar så mycket på att ha Stadsnät draget till sin egen verksamhet i längden. Det ökar chansen att de även erbjuder Stadsnätet till fastigheter i närheten som är intresserade. Vidare kan man så klart även prata med grannar och åtminstone upplysa om att det finns ett alternativ med Stadsnätet så alla är medvetna om det. Det ska även kommit ett utskick från kommunen igår/idag i brevlådan där de kundgör att de börjar samla in avtal hösten nästa år och drar fiber 2017 så alla borde veta om det dock.

I slutändan är det dock rätt avgörande vilket behov man känner att man har av snabbare bredband (ca 100Mbit/s) inom 1-2 år. Är behovet att man måste ha det så är Telia det säkrare kortet. Annars kan man vinna på att avvakta och hoppa på en efterkampanj (kostar enl Telia bara 21900kr istället för 19900kr) från Telia om det visar sig att underlaget i ens område inte är tillräckligt för att kommunen ska erbjuda Stadsnätet.


 

Sidan publicerades 2015-09-21 06:00

Nedan kan du ställa en fråga till Lindö Villaägareförening

Vi svarar så fort vi har möjlighet.